Heb je vakantie nodig?

De zomervakantie komt er weer aan. Zeker na deze crisisperiode verlangen veel mensen naar rust en ontspanning. “We zijn er echt aan toe”, hoor ik om me heen. Of “ik heb zo’n behoefte aan even niks doen”. Het zette mij aan het denken over die behoefte. Is het logisch dat we allemaal vakantie nodig hebben om te ontspannen en tot rust te komen? Of kun je eigenlijk ook zonder vakantie? In dit blog deel ik mijn overpeinzingen hierover.

Wel of niet op vakantie? 

In mijn blog over het belang van rust in crisistijd beschreef ik al eens waarom rust belangrijk voor je is. Het zorgt voor creativiteit, het maakt je effectiever en het houd je gezond. Allemaal natuurlijk uitstekende argumenten om te kiezen voor een overheerlijke vakantie. 

Door de onzekerheid de afgelopen maanden vanwege Corona had ikzelf mijn vakantieplannen in de ijskast gezet. Een rondreis door Zweden zag ik met al die beperkingen niet zitten. Een alternatief sprak me ook niet echt aan. Ik houd niet van het plannen van uitstapjes en uit eten gaan en tegenwoordig is dat wel noodzakelijk. Dus we besloten dit jaar een “staycation” te houden. 

Toen ik de afgelopen weken mensen om me heen hoorde vertellen over hun vakantieplannen, ging het bij mij toch weer kriebelen. Wist ik wel zeker dat ik dit jaar niet weg wilde? Was het toch niet verstandig om nog iets lastminute te boeken, al was het maar in ons eigen land? Nam ik niet een risico door niet op vakantie te gaan?

 

Wanneer verlang je eigenlijk naar vakantie?

Afgelopen weekend realiseerde ik me ineens waarom die behoefte aan vakantie nu naar boven kwam. Het was de afgelopen weken druk geweest met lastminute feestjes, partijtjes, de diploma uitreiking van mijn dochter, de musical van mijn zoon, etc. En tussendoor bleef ik fulltime werken, want de agenda stond bomvol. Nogal logisch dat ik behoefte voelde aan rust en ontspanning.

En kwam me dat niet heel bekend voor?

In het verleden was ik ook altijd aan het zoeken naar een leuke vakantie. Noem een vakantiebestemming op en ik weet er iets over te vertellen. En dan niet omdat ik overal geweest ben, maar omdat ik me overal in heb verdiept met het oog op een komende vakantie. Pas toen ik een aantal aanpassingen deed in mijn leven en leefstijl, verdween die continue behoefte aan vakantie naar de achtergrond. Ik leerde om te genieten van het dagelijks leven, het thuis zijn, lekker in de tuin zitten, een wandeling in de buurt, tuinieren of gewoon lekker een boek lezen op de bank. De onrust en het continue verlangen naar ontsnapping aan mijn hectische en drukke leven werd minder.

En hoe zit dat bij jou? Verlang jij ook naar vakantie als je heel moe bent?

En komt dat, als je eerlijk bent, ook doordat je leven eigenlijk te druk is? 

Verander je leven zo dat je geen vakantie meer nodig hebt om eraan te ontsnappen

Hoe mooi zou het zijn om je leven zo aan te passen dat je geen vakantie meer nodig hebt? Ik las laatst in het artikel “Van reizen word je geen beter mens” in het Noordhollands Dagblad, de volgende uitspraak:

“Liever investeer ik in het zo aangenaam mogelijk maken van mijn dagelijksheid,

zodat ik niet het gevoel het dat ik daaruit moet ontsnappen”.

Die zin dekt helemaal mijn gevoel. Kijk hier als je het hele artikel wilt lezen.

Het zo aangenaam mogelijk maken van je dagelijksheid, dat is natuurlijk veel slimmer. De meeste mensen hebben maximaal 6 weken vakantie per jaar en die andere 46 weken wil je het toch ook graag fijn hebben? Zo fijn dat je niet meer hoeft te ontsnappen door op vakantie te gaan.

Ineens werd het me duidelijk. Ik hoef niet op vakantie. Ik ga de komende weken net als de afgelopen maanden genieten van het leven en onze “staycation”. En dat geeft een heerlijk rustig gevoel. Ik hoef geen koffers in te pakken en ook geen aanhanger te vullen met kampeerspullen. Ik hoef ook geen lange reis in auto of vliegtuig te ondernemen en ik weet zeker dat ik een goed bed heb de komende weken. Voor mij geen vakantie, want ik heb iedere dag een vakantiegevoel. 

Dit blog is natuurlijk geen pleidooi om nooit meer op vakantie te gaan, maar wel om je aan het denken te zetten. 

Is vakantie voor jou een ontsnapping aan je drukke leven, neem dan contact met me op.

Dan kijken we samen hoe we jouw dagelijksheid zo aangenaam mogelijk kunnen maken. In een gratis Persoonlijk Strategie Gesprek vertel ik je graag over de mogelijkheden van mijn begeleiding. Kijk op deze pagina voor meer informatie en plan direct een gratis afspraak in. 

Wil je gewoon iets leuks ondernemen in de zomer, maar geniet je, ook als je niet op vakantie bent, van je leven? Dan wens ik je uiteraard een geweldige vakantie!

 

Check je energieniveau regelmatig

Ik werk als coach met een energiemeting, het Neuro4Profiel. Daarmee heb ik gelukkig de mogelijkheid om af en toe mijn energieniveau te meten. Door een online vragenlijst weet ik dan snel hoe het gesteld is met mijn energie. En belangrijker, wat ik eraan kan doen om die te verhogen. Wil jij dat ook eens proberen, ga naar deze pagina en lees er meer over. Ik help je snel aan de verbetering van je niveau en bespaar je daarmee een dure vakantie;-)

Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.