Hoe kom je terug naar kantoor?

Het is alweer 3,5 maand geleden dat we te maken kregen met de beperkingen van de Coronacrisis. Ineens waren we verplicht zoveel mogelijk binnen te blijven, thuis te werken en afstand te houden. Inmiddels mogen we weer wat meer. Veel bedrijven hebben het thuiswerken al gedeeltelijk opgeheven en overwegen om binnenkort weer meer op kantoor werken toe te staan. Tijd dus voor een volgende fase. Maar hoe doe je dat als leidinggevende nu op een zorgvuldige manier? Hoe kom je op een goede manier met je team terug? In dit blog geef ik je wat handreikingen. 

Wat vraagt deze fase van jou? 

In mijn blog Koorddansen in coronatijd schreef ik al over de verschillende fasen in de huidige crisis. Tot voor kort zaten veel mensen in de zogenaamde honeymoonfase (zie ook de illustratie bij dit blog). In die fase werd de relatieve rust en het minder moeten voor veel mensen als fijn ervaren. Na de eerste shock was daardoor ook sprake van een nieuw soort evenwicht. Inmiddels zitten we, in mijn beleving, in een volgende fase. Dit brengt onzekerheid en onduidelijkheid met zich mee. Hoe gaat het leven eruit zien? Hoe lang duurt het nog? Hoe richten we de samenleving in? Hoe willen we ons werk gaan inrichten? En heb ik straks nog werk? Bestaat het bedrijf straks nog? Ga er, in zo’n onzekere periode, maar aan staan om leidinggevende te zijn. Hoe ga je met vragen en onzekerheden om? Wat heeft het voor effect op je medewerkers en je team? En hoe deal je als leidingevende met alles wat er speelt?

Aandacht geven aan wat er leeft 

Als leidinggevende is het in deze tijd heel belangrijk om individuele aandacht te besteden aan wat er leeft bij je medewerkers. Ga in een persoonlijk gesprek met elkaar kijken hoe hij of zij de afgelopen periode heeft beleefd. Wat ging er goed? Wat was lastig? Wat viel op? Welke inzichten heeft iemand opgedaan? Wat heeft iemand meegemaakt? Wat wil iemand graag behouden vanuit de afgelopen periode? Hoe zit iemand nu in zijn vel? Is er veel vermoeidheid of juist nieuwe energie? Realiseer je goed dat iedereen deze periode anders heeft beleefd en daar ook anders op terugkijkt. Geef echt de ruimte voor een open gesprek met je medewerkers. 

Als team leren van de inzichten uit de crisis

Nadat je als leidinggevende met alle medewerkers 1-op-1 hebt gesproken, zou mijn advies zijn om ook als team te kijken welke inzichten er zijn voortgekomen uit de afgelopen maanden. Het zou namelijk goed kunnen, dat er creatieve ideeën zijn bedacht waar je nu bij de terugkeer je voordeel mee kunt doen. Ga zeker niet zomaar door met wat je altijd deed. Het zou echt jammer zijn voor de ontwikkeling van je team om de opgedane ideeën en inzichten uit de Coronacrisis niet te benutten. 

Vier de successen

Sta met elkaar stil bij wat er goed is gegaan in de afgelopen maanden. Vaak ben je als leidinggevende geneigd om te kijken naar wat er niet goed ging en hoe dit beter kan. De meeste medewerkers krijgen daar weinig energie van. Het bekende schouderklopje doet wonderen. Kijk maar naar jezelf, jij als leidinggevende vindt het ook leuk om te horen van jouw direct leidinggevende dat er waardering is. Het was een vreemde tijd en voor veel medewerkers was het lastig om zich aan te passen. Geef mensen dus ook de credits als alles binnen je team “gewoon” is gedaan. Juist nu moet je met elkaar vieren dat het succesvol is verlopen. Goed werk moet je vooral niet gewoon vinden, maar oprecht waarderen.

Zorg niet alleen goed voor je medewerkers, maar ook voor jezelf

Dit advies geef ik altijd aan leidinggevenden, zorg voor jezelf en je eigen vitaliteit. Je kunt er niet echt zijn voor je medewerkers als je niet fit en vitaal bent. In de afgelopen periode heb je waarschijnlijk heel hard gewerkt en veel ad hoc beslissingen moeten nemen. En ook jij moest werken onder nieuwe omstandigheden, met kinderen om je heen of in een onrustige omgeving. Wees je er daarom van bewust dat dit ook voor jou een vermoeiende periode is geweest. Kijk dus goed naar wat jij nodig hebt om jezelf weer fit en vitaal te voelen. En zorg goed voor jezelf. Geef daardoor ook het goede voorbeeld voor je medewerkers. 

Wil je weten hoe jouw motor werkt?

Momenteel spreek ik veel leidinggevenden die erachter komen dat ze veel en soms zelfs teveel van zichzelf gevraagd hebben in de afgelopen tijd. Dan helpt het ze altijd als ik een duidelijk rapport (het Neuro4Profiel) kan laten zien, waarin staat waar hun motor vastloopt en hoe je die snel weer op gang helpt. Door het invullen van een online vragenlijst krijg je snel een helder inzicht waarom je je niet optimaal voelt en belangrijker nog, wat je eraan kunt doen. Kijk hier op mijn website voor meer informatie over het Neuro4Profiel en mijn Optimalisatie Advies. Je kunt me ook meteen mailen het aan te vragen. Klik dan op de mailbutton onderaan dit blog. 

Testimonials van mijn klanten over het Neuro4Profiel

“Het Neuro4Profiel heeft me helder inzicht gegeven in de reden van mijn klachten. Ik ben heel blij me de uitleg en begeleiding door Margaret. Het maakt dat ik begrijp waarom ik me soms niet optimaal voel en belangrijker nog, wat ik daaraan kan doen! En het werkt.”

“Margaret geeft met haar expertise helder inzicht in hoe jouw motor achter alle aanwezige persoonlijke talenten werkt. Hoe deze motor optimaal draait en hoeveel vermogen je kunt leveren. Je kunt wel harder willen, maar je bent soms gewoon begrensd. Dan is het fijn te weten wat je hieraan kunt doen.”

Meer van dit soort tips ontvangen?

In mijn gratis e-book geef ik jou als leidinggevende 3 gouden tips voor effectief leiderschap. Vraag mijn e-book hier aan: website

Abonneer je op mijn social media kanalen en krijg dagelijks tips om als leidinggevende je effectiviteit te verbeteren. Kijk hier op mijn diverse social media kanalen en krijg een indruk. 

Op mijn website leadschange.nl kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen. 

Delen? Ja, graag!

Vind je dit blog interessant, dan zou ik het bijzonder om prijs stellen als je mijn blog wilt delen via de buttons hieronder. Alvast bedankt!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp